امروز : 30 اردیبهشت 1403
مرکز آمار و فناوری اطلاعات
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان

 سامانه پرونده الکترونیک سلامت (سپاس)

مدیریت سلامت بدون استفاده از اطلاعات مربوط به وقایع سلامت و هزینه های صرف شده برای پیشگیری و درمان افراد امکانپذیر نخواهد بود. اگر اطلاعات صحیحی برای مدیر سلامت و سیاستگذار موجود نباشد، مدیر همانند راننده ای نابینا عمل خواهد کرد و میزان موفقیت او بر اساس خوش شانسی وی خواهد بود. تولید، ذخیره سازی، انتقال اطلاعات و سپس تحلیل این اطلاعات مراحل مختلفی از فرایندهایی هستند که باید روی اطلاعات صورت گیرد تا مدیران سلامت را برای تصمیم گیری مبتنی بر شواهد یاری دهند.

یکی از مهمترین منابعی که اطلاعات سلامت افراد جامعه میتواند در آن قرار گیرد، پرونده الکترونیکی سلامت در سطح ملی است؛ به طوریکه با یکپارچه سازی اطلاعات سلامت افراد در سطح ملی و طی زمان، گنجینه ای از اطلاعات فراهم میشود که تمامی ذینفعان حوزه سلامت میتوانند از این گنجینه استفاده کنند. طرح سپاس یا سامانه پرونده الکترونیک سلامت با چنین رویکردی ایجاد شده است.

پرونده الکترونیکی سلامت (سپاس) مجموعه ای از کلیه اطلاعات مرتبط با سلامت شهروندان، از پیش از تولد ( شامل: اطلاعات دوران جنینی و ماقبل آن، مانند اطلاعات مربوط به لقاح آزمایشگاهی)  تا پس از مرگ (مانند: اطلاعات به دست آمده از اتوپسی، محل دفن و...) است که به صورت مداوم و با گذشت زمان به شکل الکترونیکی ذخیره میشود و در صورت نیاز، بدون ارتباط با مکان یا زمان خاص، تمام یا بخشی از آن، به سرعت در دسترس افراد مجاز قرار می گیرد.

هدف اولیه پرونده الکترونیک سلامت آماده سازی و مستند کردن پرونده سلامت از وضعیت سلامتی فعلی و آینده فرد توسط ارائه هندگان خدمات سلامت می باشد. این مستند سازی وسیله ای را جهت ارتباط میان پزشکان و متخصصان از وضعیت بیماران به وجود می آورد.