امروز : 08 دی 1403
مرکز آمار و فناوری اطلاعات
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان
  • 1402/01/28 - 07:54
  • 69
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
  • /ZPJB

گفتگوی اختصاصی ماهنامه حیات با دکتر احسان نبوتی عضو هیات علمی و مدیر مرکز آمار و فناوری اطلاعات دانشگاه

ماهنامه خبری حیات دانشگاه در شماره جدید خود با دکتر احسان نبوتی عضو هیات علمی و مدیر مرکز آمار و فناوری اطلاعات دانشگاه گفتگوی اختصاصی انجام داده است که مشروح مصاحبه را می توانید در این اینجا مطالعه کنید.




لطفا خودتان را معرفی کنید و اشاره مختصری به سوابق علمی و مدیریتی خود بفرمایید؟



احسان نبوتی هستم، متولد سال 1358 در شهرستان کاشان، دارای مدرک دکتری تخصصی انفورماتیک پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در حال حاضر عضو هیات علمی دانشکده پیراپزشکی، دانشیار گروه مدیریت و فناوری اطلاعات سلامت، مدیر مرکز آمار و فناوری اطلاعات و مدیر مرکز آموزش مجازی دانشگاه علوم پزشکی کاشان هستم.  در سال 1387 ازدواج کرده و یک فرزند دختر دارم.



رشته تحصیلی خود را با چه انگیزه ای انتخاب کردید؟



با توجه به اینکه رشته من در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر بود و من به این رشته علاقه داشتم، تصمیم گرفتم برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری رشته انفورماتیک پزشکی را انتخاب کنم تا بتوانم در حوزه سلامت مثمرثمر باشم.



آیا از شغل خود رضایت دارید؟



بله و از این بابت خدا را شکر می کنم.



اصلی ترین دغدغه مدیر مرکز آمار و فناوری اطلاعات یک دانشگاه چیست؟



نگهداری از دیتا و اطلاعات دانشگاه روی سرورهای دانشگاه، مهم ترین دغدغه برای یک مدیر مرکز آمار و فناوری اطلاعات است، زیرا اطلاعات حدود 20 سال تمام واحدهای دانشگاه (شامل معاونت ها، بیمارستان ها، مراکز بهداشتی، دانشکده ها) در آن نگهداری می شود. اتاق سرورها مثل گاو صندوق دیجیتال دانشگاه هست که داده های ارزشمند دانشگاه ( دارای ارزش معنوی و مادی قابل توجه) را نگهداری می کنند، لذا حفظ آن بسیار مهم است. دغدغه بزرگ بعدی حفاظت در برابر حملات اینترنتی و سایبری که به زیرساخت فناوری اطلاعات سازمان های دولتی می شود است. لذا ما همیشه باید برای حفاظت در برابر این حملات آماده و هوشیار باشیم. البته راه اندازی صحیح سامانه های جدید برای واحدهای متقاضی دانشگاه و جلب رضایتمندی پرسنل از دغدغه های دیگر مدیر IT دانشگاه می باشد.



مهمترین چالش ها و مسائلی که مدیر مرکز آموزش مجازی دانشگاه با آن مواجه است، کدام است؟



همزمان با بروز و شیوع بیماری کرونا حوزه آموزش مجازی پررنگ تر و استفاده از آن وسیع شد، مهم ترین گام در ابتدا آموزش اساتید و دانشجویان و همچنین فرهنگ سازی آن بود. همچنین تهیه و خرید تجهیزات لازم برای آموزش مجازی برای مراکز آموزشی چالش دیگری بود. سپس حفظ امنیت آزمون ها و موارد مشابه که کم کم فرهنگ سازی انجام شد و در حال حاضر با کاهش کرونا، همچنان آموزش مجازی استفاده می شود.



آیا تا بحال سامانه هایی که تحت نظر شما بوده است مورد حمله سایبری قرارگرفته است؟



یکی از جاهایی که بسیار مورد حملات سایبری قرار می گیرد پورتال دانشگاه ها است. با وجود اینکه متاسفانه تاکنون برخی از مراکز دولتی و دانشگاه ها این نوع حملات را گزارش کرده اند، خدا رو شکر ما تا کنون با این مشکل مواجه نشده ایم.



سامانه اتوماسیون اداری از دیدگاه شما چیست؟ آیا اتوماسیون جدید انتظارات شما را برآورده کرده است؟



 یک اتوماسیون اداری، به نام سامانه کارمند جهت مدیریت امور حضور، مرخصی، ماموریت و اطلاعات پرسنلی کارکنان وسامانه دیگری برای مکاتبات اداری بنام دیدگاه دردسترس پرسنل این دانشگاه قرار گرفته است.  برنامه ای که در حال حاضر در دسترس است به نسبت اتوماسیون قبلی مزایای بسیاری دارد ولی ایراداتی هم دارد. مهم ترین چالش در دو سال اخیر که اتوماسیون مکاتبات تغییر کرده است، آموزش و تبعیت کارمندان به استفاده از آن بوده است که اکنون با حدود 2100 کاربر و بیش از 2500 نقش در حال اجرا است.



کارشناسان تحت سرپرستی شما در کدام واحدها خدمت ارائه می کنند و چه چیزی باعث رضایت بیشتر شما از ایشان می شود؟



 پرسنل ما در حوزه های ستادی (ستاد مرکزی و معاونت ها) و همچنین در واحدهای ارائه دهنده خدمات (دانشکده ها، بیمارستان ها و مراکز بهداشتی) فعال هستند و مهمترین عامل رضایتمندی از ایشان انجام صحیح و دقیق وظایف و همچنین جلب رضایت کاربران (تا حد ممکن) است. البته در اینجا برخودم لازم می دانم از زحمات و همراهی های  کلیه همکاران خودم در حوزه فناوری اطلاعات در کلیه واحدهای دانشگاه تشکر کنم.



برخی از مشکلات رایج در زمینه تدریس کدام ها هستند؟



بنظرم انگیزه کم برخی دانشجویان برای تحصیل برای استاد بسیار آزاردهنده است.



به نظر شما یک استاد خوب باید چه ویژگــی های داشته باشد و کدام ویژگی مهم تر است؟



به نظر من استاد باید برای زندگی و آینده کاری دانشجو الگو باشد. شاید الگو بودن یک استاد برای دانشجو مهم تر از مسائل آموزشی باشد. اگر من درجایگاه یک استاد بتوانم مسائل اخلاقی را به دانشجو آموزش دهم تاثیر قابل توجهی در آینده اش خواهد داشت.



نقش اخلاق در مدیریت چیست؟



رعایت اصول اخلاقی در همه حوزه ها (کار، آموزش و درمان) اهمیت بالایی دارد. از نظر من رعایت اخلاق حرفه ای با همکاران و دانشجویان از مهمترین پیش نیازهای یک مدیر یا استاد می باشد.



توصیه شما برای متقاضیان تحصیل در رشته انفورماتیک پزشکی چیست؟



 این رشته در کشورهای پیشرفته مانند اروپا و امریکای شمالی بیش از 20 سال سابقه دارد، در ایران نیز از سال 1387 در مقطع کارشناسی ارشد و سپس دکتری تخصصی در برخی دانشگاه های علوم پزشکی تاسیس شد. رشته انفورماتیک پزشکی برای حوزه فناوری اطلاعات دانشگاه های علوم پزشکی، همچنین مراکز تحقیقاتی و شرکت های خصوصی کاربردی است. لذا یکی از رشته هایی که به دانشجویان برای تحصیل در مقاطع تحصیلات تکمیلی توصیه می کنم همین رشته است.



آیا زندگی کاری بر زندگی شخصی و خانوادگی شما تاثیری داشته است؟ نظر خانواده در این رابطه چیست؟



 قطعا بله. مهم ترین موضوع زمان کمی است که برای بودن با خانواده صرف می شود. وقتی در جایگاه مدیریتی فعالیت میکنیم از قاعده مندی زندگی عادی خارج می شویم و زمان برای در کنار خانواده بودن کم میشود. همچنین تماس های تلفنی که برای ماهیت حوزه ما باید در تمامی ساعات شبانه روز  پاسخگو باشیم. بعنوان نمونه همین الان که این مصاحبه انجام می شود من داخل ماشین برای ماموریت تهران هستم. گاهی برای اینگونه ماموریت ها مجبوریم از 5 صبح تا 7-8 شب منزل نباشیم.



تا بحال از شغل خود خسته شده اید؟



 در حوزه آکادمیک و دانشگاهی خیر، اما در حوزه اجرایی و مدیریتی گاهی بله.گاهی لزوم پاسخگویی به سایر مدیران و شنیدن انتقادات در مسائلی که انجام آن از حوزه اختیارات ما خارج است باعث خستگی می شود.



راجع به سختی ها و شیرینی های شغل تان بگویید؟



قطعی سامانه ها و مشکلات از این دست که برخی مواقع از عهده ما خارج است و باید با پیمانکار در ارتباط بود سختی زیادی را برای کار ما به مراه دارد. همچنین گاهی که نمی توانیم درخواست ها و مطالبات پرسنل را برآورده کنیم ناخوشایند است. البته زمانی که می بینیم استفاده از فناوری بخصوص سامانه ها باعث تسهیل انجام کارها در واحدهای دانشگاه و همچنین مزایایی برای مردم از جمله کاهش رفت و آمد می شود حس خوبی داریم.



آیا خاطـــره ای در این حرفــه را به یاد می آورید و می توانید تعریف کنید؟



شاید مهترین خاطره من شنیدن انتقادات برخی مدیران و همکاران دانشگاه در خصوص تغییر سامانه ها و راه اندازی سامانه های جدید است. چون معمولا پرسنل به فرایندها و سامانه های فعلی عادت کرده اند در اکثر موارد در برابر تغییر مقاومت می کنند که این مقاومت مهمترین چالش ما در راه اندازی سامانه های جدید می باشد. خاطرات متعدد تلخی و شیرینی در این زمینه دارم. ولی بهرحال برای پیشرفت دانشگاه و عقب نیافتادن از سایر دانشگاه ها چاره ایی نداریم که همراه با پیشرفت تکنولوژی پیش برویم، لذا علاوه بر سختی کارها، انتقادات را نیز تحمل می کنیم.



اولین عبارتی که با دیدن کلمات ذیل به ذهن شما خطور می کند را بیان نمائید.



زمین: آرزوی دست نیافتنی خیلی از جوانان



کاشان: شهر آرام و کم دغدغه



Share folder: محل تبادل فایل ها، البته با حفظ اصول محرمانگی اطلاعات



خانواده: مهمترین عامل آرامش



فناوری: تسهیل کننده امور



فرزند: یکی از مهمترین دلخوشی های زندگی



پورتال: ویترین دانشگاه



سخت افزار: گران



هدف: یکی از مهمترین عوامل موفقیت



دانشجو: عامل انگیزه به استاد



هنگ: کلافگی



اینترنت کم سرعت: خدا رو شکر این مورد را در دانشگاه به ندرت داریم.



فضای مجازی: تبادل اطلاعات



پول: یکی از مهمترین نیازهای زندگی



دانشگاه علوم پزشکی کاشان: مهمترین دانشگاه علوم پزشکی در بین دانشگاه هایی که در مرکز استان نیستند.



 




  • گروه خبری : اخبار فن آوری اطلاعات
  • کد خبر : 109487
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم